We hebben een logo dus we bestaan! In de praktijk komt het nogal eens voor dat gedacht wordt dat je als bedrijf met een nieuw logo klaar bent. Maar alleen met een logo ben je nog ver verwijderd van je eigen identiteit als bedrijf. We gaan er voor het gemak al van uit dat er diverse toepassingen van het logo zijn gemaakt. Zoals een oplossing voor het logo op een donkere ondergrond. Of een speciale versie bij heel klein gebruik.
Eerste toepassing
Goed, je logo is dus klaar en gemakshalve wordt er dan van uitgegaan om dit meteen even op je visitekaartje en briefpapier te plaatsen. Dit is wel iets om af te spreken met de vormgever. Want met deze onschuldige vraag begint al een stukje van de huisstijl. Immers, de sfeer van je bedrijf dient ook hierop terug te komen en dat lukt niet met alleen een logo. Het lettertype, indeling, papiersoort, eventueel gebruik van illustraties of foto’s zet al direct de sfeer van het bedrijf neer. Formeel, exclusief, goedkoop of trendy.
Huisstijl
De huisstijl begint dus eigenlijk al met het briefpapier en visitekaartjes. Na het bepalen van de manier waarop je je bedrijf in de markt wilt zetten, zal de vormgever elementen gaan verzinnen die hier optimaal bij passen. Kleurgebruik, lettertypes, illustraties, papiersoort en -kleuren, bouwstenen e.d. Nadat de sfeer is neergezet zullen andere uitingen uitgewerkt kunnen gaan worden. Denk aan de website, folders en advertenties die allemaal dezelfde eenheid uit moeten stralen.
Huisstijlhandboek
Zolang het een overzichtelijk geheel blijft zal dit ‘handschrift’ van uw bedrijf zonder vastlegging toegepast kunnen worden. Op het moment dat er meer partijen bij komen kijken die iets voor je bedrijf gaan vervaardigen wordt het lastiger om hetzelfde ‘handschrift’ te blijven houden. Een wildgroei aan stijlen ligt dan op de loer. Op dat moment is het raadzaam een huisstijlhandboek of -manual te laten maken. Hierin worden de basisspelregels uitgelegd m.b.t. kleurgebruik, toepassing van het logo bij zeer klein gebruik, is er altijd een vaste positie? Kortom alle technische en esthetische spelregels worden hierin vastgelegd. Probeer duidelijk de do’s en dont’s te laten bewaken door bijvoorbeeld uw vormgever of marketing medewerk(st)er, anders is binnen korte tijd uw huisstijl vogelvrij en is het zonde van de tijd en geld geweest om een manual te maken. Nog maar niet te spreken over uw imago naar uw klanten. яндекс
Corporate Identity
De Corporate Identity gaat nog een stap verder om uw bedrijf een professionele uitstraling te geven. Hierin worden – naast bovenstaande online en offline uitingen – verdere afspraken vastgelegd hoe de medewerkers met klanten omgaan, bedrijfskleding, muziek indien telefoon in de wachtstand moet staan, gevelbelettering, bewegwijzering. Kortom het complete DNA van het bedrijf.